Bitte benutzen Sie diese Referenz, um auf diese Ressource zu verweisen:
doi:10.22028/D291-41857
Titel: | Medical properties, market potential, and microbial production of golden polyketide curcumin for food, biomedical, and cosmetic applications |
VerfasserIn: | Beganovic, Selma Wittmann, Christoph |
Sprache: | Englisch |
Titel: | Current Opinion in Biotechnology |
Bandnummer: | 87 |
Verlag/Plattform: | Elsevier |
Erscheinungsjahr: | 2024 |
DDC-Sachgruppe: | 500 Naturwissenschaften |
Dokumenttyp: | Journalartikel / Zeitschriftenartikel |
Abstract: | Curcumin, a potent plant polyketide in turmeric, has gained recognition for its outstanding health benefits, including antiinflammatory, antioxidant, and anticancer effects. Classical turmeric farming, which is widely used to produce curcumin, is linked to deforestation, soil degradation, excessive water use, and reduced biodiversity. In recent years, the microbial synthesis of curcumin has been achieved and optimized through novel strategies, offering increased safety, improved sustainability, and the potential to revolutionize production. Here, we discuss recent breakthroughs in microbial engineering and fermentation techniques, as well as their capacity to increase the yield, purity, and cost-effectiveness of curcumin production. The utilization of microbial systems not only addresses supply chain limitations but also helps meet the growing demand for curcumin in various industries, including pharmaceuticals, foods, and cosmetics. |
DOI der Erstveröffentlichung: | 10.1016/j.copbio.2024.103112 |
URL der Erstveröffentlichung: | https://doi.org/10.1016/j.copbio.2024.103112 |
Link zu diesem Datensatz: | urn:nbn:de:bsz:291--ds-418578 hdl:20.500.11880/37453 http://dx.doi.org/10.22028/D291-41857 |
ISSN: | 1879-0429 |
Datum des Eintrags: | 5-Apr-2024 |
Bezeichnung des in Beziehung stehenden Objekts: | Supporting information |
In Beziehung stehendes Objekt: | https://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S095816692400048X-mmc1.docx |
Fakultät: | NT - Naturwissenschaftlich- Technische Fakultät |
Fachrichtung: | NT - Biowissenschaften |
Professur: | NT - Prof. Dr. Christoph Wittmann |
Sammlung: | SciDok - Der Wissenschaftsserver der Universität des Saarlandes |
Dateien zu diesem Datensatz:
Datei | Beschreibung | Größe | Format | |
---|---|---|---|---|
1-s2.0-S095816692400048X-main.pdf | 7,63 MB | Adobe PDF | Öffnen/Anzeigen |
Diese Ressource wurde unter folgender Copyright-Bestimmung veröffentlicht: Lizenz von Creative Commons