Bitte benutzen Sie diese Referenz, um auf diese Ressource zu verweisen: doi:10.22028/D291-35040
Titel: Medium-Chain Length Fatty Acids Enhance Aβ Degradation by Affecting Insulin-Degrading Enzyme
VerfasserIn: Mett, Janine
Lauer, Anna A.
Janitschke, Daniel
Griebsch, Lea V.
Theiss, Elena L.
Grimm, Heike S.
Koivisto, Hennariikka
Tanila, Heikki
Hartmann, Tobias
Grimm, Marcus O. W.
Sprache: Englisch
Titel: Cells
Bandnummer: 10
Heft: 11
Verlag/Plattform: MDPI
Erscheinungsjahr: 2021
Freie Schlagwörter: Aβ degradation
insulin-degrading enzyme
Alzheimer´s disease
fatty acids
mediumchain fatty acids
lauric acid
myristic acid
coconut oil
DDC-Sachgruppe: 500 Naturwissenschaften
610 Medizin, Gesundheit
Dokumenttyp: Journalartikel / Zeitschriftenartikel
Abstract: The accumulation of amyloid β-protein (Aβ) is one of the major pathological hallmarks of Alzheimer’s disease. Insulin-degrading enzyme (IDE), a zinc-metalloprotease, is a key enzyme involved in Aβ degradation, which, in addition to Aβ production, is critical for Aβ homeostasis. Here, we demonstrate that saturated medium-chain fatty acids (MCFAs) increase total Aβ degradation whereas longer saturated fatty acids result in an inhibition of its degradation, an effect which could not be detected in IDE knock-down cells. Further analysis of the underlying molecular mechanism revealed that MCFAs result in an increased exosomal IDE secretion, leading to an elevated extracellular and a decreased intracellular IDE level whereas gene expression of IDE was unaffected in dependence of the chain length. Additionally, MCFAs directly elevated the enzyme activity of recombinant IDE, while longer-chain length fatty acids resulted in an inhibited IDE activity. The effect of MCFAs on IDE activity could be confirmed in mice fed with a MCFA-enriched diet, revealing an increased IDE activity in serum. Our data underline that not only polyunsaturated fatty acids such as docosahexaenoic acid (DHA), but also short-chain fatty acids, highly enriched, for example in coconut oil, might be beneficial in preventing or treating Alzheimer’s disease.
DOI der Erstveröffentlichung: 10.3390/cells10112941
Link zu diesem Datensatz: urn:nbn:de:bsz:291--ds-350408
hdl:20.500.11880/32050
http://dx.doi.org/10.22028/D291-35040
ISSN: 2073-4409
Datum des Eintrags: 16-Dez-2021
Bezeichnung des in Beziehung stehenden Objekts: Supplementary Material
In Beziehung stehendes Objekt: https://www.mdpi.com/2073-4409/10/11/2941/s1
Fakultät: M - Medizinische Fakultät
NT - Naturwissenschaftlich- Technische Fakultät
Fachrichtung: M - Neurologie und Psychiatrie
NT - Biowissenschaften
Professur: M - Prof. Dr. Tobias Hartmann
NT - Prof. Dr. Uli Müller
Sammlung:SciDok - Der Wissenschaftsserver der Universität des Saarlandes

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