Please use this identifier to cite or link to this item: doi:10.22028/D291-22510
Title: Isolierung und Strukturaufklärung von entzündungshemmenden Inhaltsstoffen aus Weihrauchharz
Other Titles: Isolation and structure elucidation of antiinflammatory substances from frankincense
Author(s): Seitz, Stefanie
Language: German
Year of Publication: 2008
SWD key words: Weihrauch
Isolierung <Chemie>
Strukturaufklärung
Magnetische Kernresonanz
Free key words: Boswelliasäuren
Tirucallensäuren
Lupansäuren
Robursäuren
pentacyclische Triterpensäuren
boswellic acids
tirucallenic acids
lupeolic acids
roburic acids
pentacyclic triterpenic acids
DDC notations: 540 Chemistry
Publikation type: Dissertation
Abstract: Extrakte und Verarbeitungen des Weihrauchharzes Olibanum werden wegen ihrer entzündungshemmenden Eigenschaften von alters her in der indischen Volksmedizin "Ayurveda" eingesetzt. Für diese Wirkung werden bisher die Boswelliasäuren verantwortlich gemacht, welche zur Substanzklasse der pentazyklischen Triterpensäuren gehören. Allerdings sind noch zahlreiche unbekannte Verbindungen im Weihrauchharz enthalten, welche auch zur entzündungshemmenden Wirkung beitragen oder einen synergistischen oder antagonistischen Einfluss auf die Boswelliasäuren besitzen. Im Rahmen dieser Arbeit wurden aus drei verschiedenen Weihrauchharzen (Boswellia papyrifera, Boswellia carteri, Boswellia socotrana) sechs, bisher unbekannte, sowie zwölf literaturbekannte Verbindungen, welche nicht als Referenzmaterialien zur Verfügung standen, chromatographisch isoliert und deren Strukturen mittels 1D- und 2D-NMR-Techniken aufgeklärt. Mit den gefundenen Substanzen wurden in Kooperation mit der Arbeitsgruppe von Prof. Dr. WERZ (Universität Tübingen) Aktivitätsmessungen an verschiedenen Targets durchgeführt. In den Untersuchungen konnte nachgewiesen werden, dass die in dieser Arbeit beschriebenen Substanzen ebenfalls für die entzündungshemmende Wirkung des Weihrauchharzes von Bedeutung sind und die Boswelliasäuren nicht allein dafür verantwortlich gemacht werden können.
Extracts and preparations of frankincense are widely used in Indian folk medicine "Ayurveda'; owing to their antiinflammatory activity. The Boswellic acids, belonging to the class of pentacyclic triterpenes, are the main components of the acidic fraction of frankincense. They were identified as effective compounds and are held so far responsible for the antiphlogistic effects of frankincense. But there are many unidentified substances remaning in the resin, which could also contribute to the antiinflammatory activity or affect the boswellic acids in an synergistic and/or antagonistic manner. The present work focuses on the isolation and structure elucidation of those unidentified compounds from the different resins of Boswellia papyrifera, Boswellia carteri and Boswellia socotrana by chromatography and 1D- as well as 2D-NMR-methods. As result eighteen substances were found out of which twelve components were already known, but not available as reference material, and six components were not yet reported in the literature. The examination of the compounds concerning their antiinflammatory properties were carried out in cooperation with the group of Prof. Dr. WERZ (University Tübingen). The pharmacological investigations show the significance of the components described in this present work in relation to the antiphlogistic activity of frankincense and that the boswellic acids are not solely responsible for its effect.
Link to this record: urn:nbn:de:bsz:291-scidok-17779
hdl:20.500.11880/22566
http://dx.doi.org/10.22028/D291-22510
Advisor: Jauch, Johann
Date of oral examination: 21-Nov-2008
Date of registration: 25-Nov-2008
Faculty: NT - Naturwissenschaftlich- Technische Fakultät
Department: NT - Chemie
Collections:SciDok - Der Wissenschaftsserver der Universität des Saarlandes

Files for this record:
File Description SizeFormat 
Endfassung_fuer_die_elektronische_Arbeit_mit_Dank.pdf5,71 MBAdobe PDFView/Open


Items in SciDok are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.